„ЛЕСОВЪД ЗА ЕДИН ДЕН“ В ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ - СЕЛО ОРЕШ ПРИРОДЕН ПАРК „ПЕРСИНА“

„ЛЕСОВЪД ЗА ЕДИН ДЕН“ В ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ - СЕЛО ОРЕШ ПРИРОДЕН ПАРК „ПЕРСИНА“

„ЛЕСОВЪД ЗА ЕДИН ДЕН“ В ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ - СЕЛО ОРЕШ ПРИРОДЕН ПАРК „ПЕРСИНА“

12.04.2018г.

На 12 април в двора на Основно училище „Христо Ботев“ - село Ореш се проведе националната инициатива „Лесовъд за един ден“, организирана от Природен парк „Персина“. Инициативата се провежда за четвърта поредна година по идея на Министерството на земеделието и храните горите и Изпълнителна агенция по горите.
В рамките на два астрономически часа, след учебните занимания, децата от село Ореш се впуснаха в море от игри и забавления на горска тематика, които експертите от Природен парк „Персина“ бяха подготвили. Участие взеха над 30 деца от 3 - 4 клас и от 5 - 6 клас. Групата беше сборна, но всички играха като един отбор. Учениците влизаха в роли на изследователи, природозащитници, пазители на гората, горски обитатели, лесовъди и не на последно място - изиграха себе си, като част от баланса на планетата Земя. 
Бързо измина времето. Малките лесовъди не искаха следобеда да свършва. За финал засадихме 5 дръвчета в двора на училището на мястото на вече премахнати стари такива. Засаждането на млади фиданки подейства възпитателно на децата. Накара ги да се замислят и да усетят, че по този начин полагат грижа за бъдещето. С провеждането на националната инициатива „Лесовъд за един ден“ мероприятията на територията на ПП „Персина“, посветени на Седмица на гората завършват.
Празничната седмица се осъществи съвместно с ДГС – Свищов и ДГС – Никопол.

текст и снимки: ДПП „Персина“