28 февруари 2018 г. - Световен ден против тормоза в училище

28 февруари 2018 г. - Световен ден против тормоза в училище

28 февруари 2018 г. - Световен ден против тормоза в училище

28.02.2018г.

Информация за родители: Какво означава тормоз в училище от връстниците?

 Тормоз в училище от връстниците означава, когато едно дете или група деца нарочно се отнасят лошо към друго дете, което е по-слабо и не може да се защити (да им отговори): например дразнят го, обиждат го, подиграват му се, измислят му неприлични прякори, бутат го, удрят го или го ритат, заплашват го, взимат му нещата, изнудват го, заключват го в стаята или правят други неприятни неща. Тормоз означава също така когато за някое дете се пишат обидни неща, например по дъската, стените, разпространяват се злобни слухове, клюки и измислици или когато другите деца нарочно го изключват от игрите, не искат да говорят или да правят нищо заедно с него.

Тормоз означава, когато към дадено дете се отнасят по този начин не само веднъж (еднократно), а много пъти или в продължение на дълго време.

Тормозът се различава от конфликтите, караниците или схватките в училище, които възникват между деца с приблизително еднаква сила. При тормоза едно дете (група деца) са очевидно по-силни от другото дете, което е по-слабо и не може да се защити, да отговори на тези, които го тормозят. 

Тормозът от връстниците в училище често се определя като „мълчалив кошмар“, защото много деца се срамуват да признаят дори пред родителите си, че са обект на тормоз.           

Освен това тормозът често е таен/ прикрит, защото този, който тормози другите не поема риска да го прави публично или пред някой, който може да го спре. 

Някои полезни за детето съвети

Винаги казвай на възрастен човек, на когото имаш доверие, ако някой те тормози (в училище или извън училище).
Стой заедно с приятели и всички кажете НЕ на този, който прави опит да ви тормози.
Помни, че е по-сигурно, когато си с други хора: тези, които тормозят другите обикновено са страхливци, които не обичат другите да ги наблюдават.
Избягвай да ходиш по места, където се случва да тормозят деца.
Когато някой се опитва да те тормози, говори бавно, ясно и уверено. Понякога за това помага ако предварително се упражняваш да казваш „не“ пред огледалото.
Опитвай се да не губиш самообладание, остани спокоен. Плачът, хленченето и бягството често дават повод на другия още повече да се забавлява.
Гледай този, който се опитва да те предизвика право в очите, стой изправен, опитай се да изглеждаш уверен и бавно се отдалечи
Не се опитвай да се биеш (да отвръщаш), ако знаеш, че този, който те тормози може да те нарани.
Оставяй скъпите вещи/ неща в къщи и не се хвали с пари и ценни предмети. Ако ти искат пари или други неща, опитай се под някакъв предлог да намериш извинение. Ако нещата „загрубеят“ и усещаш, че не можеш да откажеш, не се бий за да получиш обратно това, което са ти взели. Кажи на възрастен човек наблизо и поискай помощ, колкото можеш по-бързо.
Ако този, който се опитва да те предизвика, те обижда и ти се подиграва, старай се да не му обръщаш внимание (все едно, че нищо не ти е казал (най-доброто, на което се надява, този, който те тормози, е да те види разстроен или объркан). Понякога е много трудно да не му обръщаш внимание, но се опитай да го направиш.
Помисли си дали ти самият, без да искаш, с поведението си не предизвикваш някое дете да те тормози. Ако това е така, можеш ли да промениш поведението си по някакъв начин, така, че другите да нямат желание да се закачат с тебе?

Други фактори

За съжаление много хулигани и деца, които обичат да тормозят другите имат агресивни или неангажирани с децата си родители. В много случаи тези родители не са склонни да подкрепят жертвите на своите деца или техните родители. Някои от тях дори окуражават децата си, особено синовете си, да бъдат груби, с „твърд“ характер. Има случаи, когато такива родители дори изпитват известно удоволствие от оплакванията, които получават.

Тези родители трябва ясно да научат, че такова отношение към поведението на децата им е недопустимо, затова в такива случаи не пренебрегвайте идеята да се посъветвате с адвокат.